Voorhof
TOEN, NU EN IN DE TOEKOMST
Voorhof is exemplarisch voor een integraal ontwerp van (woon)programma, stedenbouw/ inrichting buitenruimte en architectuur. De Voorhof is in het begin van de 60-er jaren van de vorige eeuw als één geheel ontworpen en tussen ’60 en ’70 gebouwd. Het oorspronkelijke plan van Van Embden uit
het begin van de jaren zestig kende een heldere en tamelijk strikte opbouw. Het is een typische jaren zestig wijk met veel hoge flats in een groene omgeving. De woningdichtheid is door de flats hoog. De Voorhof behoort zelfs tot de wijken van Nederland met de meeste inwoners per hectare, namelijk 97. Ter vergelijking: in de Buitenhof is dit 64 en voor Delft totaal is dit gemiddeld 40.
De cultuurhistorische betekenis van de Voorhof is die van de eerste grootschalige Delftse wederopbouwwijk. In enkele onderdelen is de wijk kwalitatief hoogwaardig uitgewerkt. Haar grootschaligheid representeert de karakteristiek van de stedenbouw uit de latere wederopbouwperiode, die van rond en na 1960. De woongebouwen en bedrijfsgebouwen zijn elk voor wat betreft type, architectonische vormgeving en/of constructie waardevolle gebouwen. Zij zijn daarmee goede representanten van de wederopbouwarchitectuur in Delft. De voorhof bestaat uit 4 kwadranten, met elk een eigen karakteristiek. In deze analyse beperken we ons tot Voorhof II West, begrensd door de Voorhofdreef, de Kruithuisweg, de Beatrixlaan en de Martinus Nijhofflaan.